vrijdag, januari 03, 2014

Journal rankings bij Google

In Google Scholar kun je nu ook de h-index voor een publicatie (=tijdschrifttitel) opvragen. Precies zoals bij een persoonlijke index gaat het om het aantal artikelen dat nog een aantal citations heeft dat minstens zo groot is als het getal dat de plaats in de rangschikking aangeeft. Bijvoorbeeld: in tijdschrift I komen publicaties voor die successievelijk 23, 12, 10 en 2 keer worden geciteerd. De h-index voor tijdschrift I is 3, omdat de 4e publicatie minder dan 4 keer wordt geciteerd.

De h-index voor publicaties is zeer relevant voor professionals die zelf willen publiceren. Het helpt je om de 'betere' tijdschriften voor je vakgebied op te sporen. Met de Metrics van Google Scholar kun je gericht zoeken naar een specifieke tijdschrifttitel, maar interessanter is het om de top 20 voor een vakgebied op te roepen. Zo zie ik dat het Journal of Academic Librarianship (waar ik in 2012 zelf in publiceerde) op nummer 6 staat in de categorie Library & Information Science met een index van 27. Ik moet er wel aan toevoegen dat mijn eigen publicatie niet aan die score bijdraagt.

Rest de vraag hoe lang het duurt tot Google ook Altmetrics (zoals het aantal likes, downloads of vermeldingen op Twitter) voor onderzoekers of publicaties gaat vermelden.