zondag, maart 03, 2013

Wat is er mis met een digitale bibliotheek?

De bibliotheek van Hogeschool Inholland gaat op termijn volledig digitaal. Doekle Terpstra kondigde het aan en Ria Paulides, hoofd van de bibliotheek, legde uit hoe ze dat gaan doen. NRC Handelsblad ging er met gestrekt been in en meent dat studenten vertraging gaan oplopen omdat het lezen van digitale boeken meer tijd vergt dan lezen van papier! Nogal ridicuul: alsof studierendement niet een van de grootste problemen is waar het hoger onderwijs volgens de beleidsmakers mee kampt, ook als de bibliotheekkasten nog vol staan. Maar het kan nog doller. Hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert in de Volkskrant van zaterdag 2 maart: "Het kan haast geen toeval zijn dat hun studenten [die van Inholland dus] er met de pet naar gooien, zoals vorig jaar duidelijk werd." Dit gaat voor een wetenschapper echt alle perken te buiten. Niet alleen wordt er ten onrechte gegeneraliseerd ("alle studenten van Inholland gooien er met de pet naar" terwijl het om één, toegegeven niet kleine, opleiding ging) maar ook wordt er een causaliteit gesuggereerd die er per definitie nog niet kan zijn. Wat je ook vindt van het plan van Inholland, het verdient in ieder geval een serieuzer debat.

Labels: ,

3 Comments:

Anonymous philip willems said...

Het verdient op zijn minst een serieuze tweet. Door het alleen op innovatie te gooien open je de deur voor ongenuanceerde opmerkingen. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat lezen vanaf beeldscherm niet altijd positief hoeft te zijn. Het in het NRC vermelde onderzoek naar tijdsinvestering en een ander onderzoek naar het onthouden van geleerde tekst vanaf beeldscherm (als ik me goed herinner heb je meer problemen met digitale tekst omdat je geen fysieke plek kunt linken aan een stukje teskt - bv die tekst stond rechtsboven op de pagina onder dat plaatje van ...)

1:12 p.m.  
Blogger Unknown said...

Mmm, er zijn ook onderzoeken die weer andere uitkomsten laten zien, zoals http://www.independent.ie/lifestyle/education/students-fare-better-reading-from-screen-than-paper-26746921.html en http://ebookfriendly.com/2013/02/10/elder-people-find-tablets-have-best-readability-study-says/. Heb dat artikel van NRC er even bij gezocht en vind het niet overtuigend zoals de auteur een onderzoek aanhaalt. Ik lees vrijwel alle non-fictie digitaal. Zou kunnen dat ik van papier informatie beter opnam -dat heb ik nooit laten onderzoeken- maar zelf heb ik die indruk eigenlijk niet. Flinterdun.

12:54 a.m.  
Blogger dapperebas said...

dat zou betekenen dat dure opleidingen als de medische beter helemaal op papier gegeven kunnen worden. Dat zou de afstudeersnelheid een stuk terugbrengen.
Rare logica wordt er toch soms op nagehouden. Terecht stukje Jos.

3:01 p.m.  

Een reactie posten

<< Home